torstai 28. huhtikuuta 2016

Liköörit

Liköörit ovat juomia, jotka eivät synny ilman sokeria, joissain likööreissä saattaa olla jopa puoli kiloa litraa kohden sokeria. Eli liköörit saattavat olla hyvinkin makeita. Juoman maustamiseen tarvitaan hedelmiä, marjoja, yrttejä, mausteita tai niistä saatuja uutteita, tisleitä tai eteerisiä öljyjä.

Liköörien valmistus

Liköörit valmistetaan sekoittamalla alkoholia, sokeria ja haluttua makuainetta yhteen.  Perusalkoholi jota voidaan liköörin valmistamisessa käyttää voi olla joko rommi, viski, brandy tai jokin maustamaton viina. Valmistamisessa käytettävät viinat antavat liköörille myös ominaismakunsa. Makeuttamisessa käytetään useimmiten ruokosokeria, mutta sen lisäksi tai sijaan voi käyttää hunjaa, vaahtera- tai tärkkelyssiirappia, kevytlikööreissä makeutta antamassa on fruktoosi. Sekoittamisen jälkeen usein parannellaan väriä ja lasketssn juoman alkoholipitoisuutta. Yleensä alkoholipitoisuus niissä on 15-55 tilavuusprosenttia.


Liköörien ryhmittely

Liköörit jaetaan niille makua antavan raaka-aineen mukaan ryhmiin


1. marja- ja hedelmäliköörit

Maustettu hedelmistä ja marjoista saaduilla mehuilla ja uutteilla. Alkoholipitoisuus näissä likööreissä on alhainen, 15-25 tilavuusprosenttia, koska marjojen aromit peittyisivät jos alkoholia olisi paljon. Marjat ovat usein hyvin happamia, minkä takia nämä liköörit ovat hyvin sokeripitoisia. Suomen tunnetuimpi marjalikööreitä on Lignell&Piispanen Lakkalikööri.





2. sitrusliköörit

Nämä liköörit on maustettu sitrushedelmistä saaduista uutteista ja mehuista. Sitrushedelmiä ovat appelsiini, greippi, lime, sitruuna ja mandariini. Näissä likööreissä on usein korkea alkoholipitoisuus.





3. yrtti- ja mausteliköörit

Yrtti- ja mausteliköörien maustamisessa käytetään erilaisia maustekasveja ja niistä saatuja tisleitä ja uutteita. Ne maustetaan joko yhdellä mausteella, joka usein antaan nimen liköörille. Voidaan myös käyttää useampaa yrttiä tai maustetta. Usein käytettyjä makuaineita ovat manteli, tee, kahvi, kerdemumma, fenkoli, anis, vanilja, tilli, salvia, timjami, kirveli, basilika, muskotti ja meirami.





4. punssi sekä fantasia- ja emulsioliköörit

Punssi on makeahko likööri, joka on maustettu arrakilla. Punssi valmistetaan sekoittamalla arrakkia, vettä, sokeria ja sitruunamehua. Tarjoillaan kylmänä kahvin kera tai kylmänä ja lämpimänä hernekeiton kanssa.
  Fantasialikööreistä yksi tunnetuimmista on Parfait Amour, fantasiliköreiksi luokitellaan epätavallisimmat liköörit. Parfait Amour valmistetaan kukka uutteiden sekoituksesta. Fantasialiköörit sopivat hyvin juomasekoituksiin.
 Emulsiolikööreihin voidaan sokerin ja makuaineiden lisäksi lisätä kananmunaa, kookosrasvaa tai kermaa. Nämä liköörit ovat usein rakenteeltaan jäykkäjuoksuisia ja melko paksuja. Tunnetuin kermaa sisältävä emulsiolikööri on Bailey's Irish Cream -likööri.


Rommit

Rommi on sokeriruo'osta valmistettu väkevä alkoholijuoma. Niitä valmistetaan etenkin Karibianmeren alueilla, koska sokeriruoko kasvaa siellä erityisen hyvin. Rommit on jaettu kahteen pääluokkaan, sen mukaan onko rommi valmistettu sokeriruo'on melassista vai sen mehusta. Sen alkoholipitoisuus on tyypillisesti noin 40 tilavuusprosenttia, joissain rommeissa tilavuusprosentti voi olla jopa 75.


Rommin valmistus


Sokerin valmistuksessa huomattiin, että jäljelle jäänyt melassi saatiin käymään, jonka jälkeen se tislattiin ja syntyi rommi. 

Vaaleat rommit ovat kolonnitislattuja ja tummat ovat pannutislattuja. Monet tummat rommit saattavat olla kolonni ja pannutislattujen sekoituksia tai pelkästään kolonnitislattuja ja värjättyjä poltetulla sokerilla. Vaaleista rommeista kypsennyksen aikana syntynyt väri poistetaan hiilellä.

Vaalean rommin annetaan käydä 4-36 tuntia, kun taas tummat saavat käydä 1-12 vuorokautta.

Rommista löytyy myös tumman ja vaalean välimuoto, jota kutsutaan kultaiseksi rommiksi.

Vaaleita rommeja ei tislauksen jälkeen kauaa ikäännytetä, yleensä muutamasta kuukaudesta vuoteen. Parhaimpi tummia rommeja kypsytetään jopa 12vuotta, vain poikkeustapauksissa pidempään.

Maailmanmarkkinoita hallitsevat vaaleat kevyet rommit joista Tunnetuinpia vaalea rommeja ovat Bacardi ja Habana Club.

Tunnetuimpia tummia rommeja ovat Captain Morgan ja Rhum Martinique.


Rommin tarjoilu


Vaaleita kevyitä rommeja käytetään usein juomasekoituksissa, koska maku on sopivan mieto tai ne nautitaan colalla ja jäillä pidennettynä, tätä juomaa kutsutaan rommikolaksi. Yksi tunnetuista juomasekoituksista johon vaaleaa rommia käytetään on Cuba Libre, johon tulee colan ja jäiden lisäksi sitruunamehua ja sitruunan siivu. Joitan rommeja suositellaan nautittavaksi huoneenlämpöisenä aromilasista. Tummaa rommia tarjoillaan Suomessa rommitotina, eli asiakkaalle annetaan rommia shottilasissa ja kuumaa vettä totimukista, sokeria ja sitruunan siivu. Tummaa rommia voi sekoittaa myös kuumaan kaakaoon tai käyttää ruuanlaitossa, esim. leivonnassa ja liekityksessä.


Rommia käytetään usein juomasekoituksissa. Tummasta rommista yksi suosituimmista on Rommitoti, siihen tulee kuumaa vettä, rommia ja oman maun mukaan sitruunaa ja sokeria.
Vaaleaa rommia käytetään esimerkiksi Cuba Libre- juomassa, johon tulee colaa, rommia ja limeä.