Rommin valmistus
Sokerin valmistuksessa huomattiin, että jäljelle jäänyt melassi saatiin käymään, jonka jälkeen se tislattiin ja syntyi rommi.
Vaaleat rommit ovat kolonnitislattuja ja tummat ovat pannutislattuja. Monet tummat rommit saattavat olla kolonni ja pannutislattujen sekoituksia tai pelkästään kolonnitislattuja ja värjättyjä poltetulla sokerilla. Vaaleista rommeista kypsennyksen aikana syntynyt väri poistetaan hiilellä.
Vaalean rommin annetaan käydä 4-36 tuntia, kun taas tummat saavat käydä 1-12 vuorokautta.
Rommista löytyy myös tumman ja vaalean välimuoto, jota kutsutaan kultaiseksi rommiksi.
Vaaleita rommeja ei tislauksen jälkeen kauaa ikäännytetä, yleensä muutamasta kuukaudesta vuoteen. Parhaimpi tummia rommeja kypsytetään jopa 12vuotta, vain poikkeustapauksissa pidempään.
Maailmanmarkkinoita hallitsevat vaaleat kevyet rommit joista Tunnetuinpia vaalea rommeja ovat Bacardi ja Habana Club.
Tunnetuimpia tummia rommeja ovat Captain Morgan ja Rhum Martinique.
Rommin tarjoilu
Vaaleita kevyitä rommeja käytetään usein juomasekoituksissa, koska maku on sopivan mieto tai ne nautitaan colalla ja jäillä pidennettynä, tätä juomaa kutsutaan rommikolaksi. Yksi tunnetuista juomasekoituksista johon vaaleaa rommia käytetään on Cuba Libre, johon tulee colan ja jäiden lisäksi sitruunamehua ja sitruunan siivu. Joitan rommeja suositellaan nautittavaksi huoneenlämpöisenä aromilasista. Tummaa rommia tarjoillaan Suomessa rommitotina, eli asiakkaalle annetaan rommia shottilasissa ja kuumaa vettä totimukista, sokeria ja sitruunan siivu. Tummaa rommia voi sekoittaa myös kuumaan kaakaoon tai käyttää ruuanlaitossa, esim. leivonnassa ja liekityksessä.
Rommia käytetään usein juomasekoituksissa. Tummasta rommista yksi suosituimmista on Rommitoti, siihen tulee kuumaa vettä, rommia ja oman maun mukaan sitruunaa ja sokeria.
Vaaleaa rommia käytetään esimerkiksi Cuba Libre- juomassa, johon tulee colaa, rommia ja limeä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti