maanantai 21. maaliskuuta 2016

Viskit

Irlantilaiset viskit

Irlantilainen viski valmistetaan ohrasta ja viljasta, joka voi olla mallastettua että mallastamatonta. Erona skotlantilaiseen viskiin on, että kuivattaessa vilja ei ole tekemisissä savun kanssa, vaan se on erillisessä sammioissa, joissa kuivaminen tapahtuu. Irlannissa viski tislataan yleensä kolme kertaa, kun taas skotlantilaiset tislataan normaalisti vain kahdesti. Kolmas tislauskerta tekee viskistä pehmeämmän makuisen. Irlannissa mallastuksen yhteydessä ei viljaa yleensä kuivata polttoturveuunissa, joten niitä viskejä ei tunnista savunmausta.


Tunnetuimpia irlantilaisia viskejä ovat Jameson ja Bushmills.








Amerikkalainen viski


Bourbon on tunnetuin amerikkalainen viskilaatu, jonka raaka-aineista vähintään 51% on maissia. Se valmistetaan ja kypsytetään samalla tavalla kuin muutkin viskit. Bourbon viskit kypsytetään uusissa tammitynnyreissä ja se kypsyy jopa neljässä vuodessa. Sille ei ole määrätty tiettyä tuotantoaluetta, jossa sitä saisi valmistaa, vaan sitä voi valmistaa missä vain USA:ssa.

Uusista tynnyreistä tulevan makeuden sekä maissin hedelmäisyyden yhdistelmä tekee siitä loistavan pohjan juomasekoituksiin, esim  Whiskey Sour ja Old Fashioned.







Kanadalainen viski


Kanadalainen viski valmistetaan ainoastaan viljakasveista, maissista, vehnästä tai ruismaltaasta. Viskiä jossa on vähintään 51% ruismallasta kutsutaan Rye Whiskyksi. Ruismallas antaa viskille pippurimaisen maun. Kanadalaisissa viskeissä voi olla muitakin makuaineita mikä ei ole sallittu muiden viskien valmistuksessa lainsäädännön takia, Kanadassa käytetään mm. vaahterasiirappia, jolloin sitä kutsutaan Maple Whiskyksi. Kanadalaisia viskejä kypsytetään vähintään kolme vuotta ja sen valmistusvaiheet ovat hyvin samanlaiset kuin muillakin viskeillä. Kaikki kanadalaiset viskit ovat sekoiteviskejä ja ovat maultaan hyvin pehmeitä ja kevyitä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti