Irlantilaiset viskit
Irlantilainen viski valmistetaan ohrasta ja
viljasta, joka voi olla mallastettua että mallastamatonta. Erona skotlantilaiseen viskiin on, että
kuivattaessa vilja ei ole tekemisissä
savun kanssa, vaan se on erillisessä sammioissa,
joissa kuivaminen tapahtuu. Irlannissa viski
tislataan yleensä kolme kertaa, kun taas
skotlantilaiset tislataan normaalisti vain kahdesti.
Kolmas tislauskerta tekee viskistä pehmeämmän makuisen.
Irlannissa mallastuksen yhteydessä ei viljaa
yleensä kuivata polttoturveuunissa, joten niitä viskejä ei tunnista savunmausta.
Tunnetuimpia irlantilaisia viskejä ovat Jameson ja Bushmills.
Amerikkalainen viski
Bourbon on tunnetuin amerikkalainen viskilaatu, jonka raaka-aineista vähintään 51% on maissia. Se valmistetaan ja kypsytetään samalla tavalla kuin muutkin viskit. Bourbon viskit kypsytetään uusissa tammitynnyreissä ja se kypsyy jopa neljässä vuodessa. Sille ei ole määrätty tiettyä tuotantoaluetta, jossa sitä saisi valmistaa, vaan sitä voi valmistaa missä vain USA:ssa.
Uusista tynnyreistä tulevan makeuden sekä
maissin hedelmäisyyden yhdistelmä tekee siitä
loistavan pohjan juomasekoituksiin, esim Whiskey Sour ja Old
Fashioned.
Kanadalainen viski
Kanadalainen viski valmistetaan ainoastaan viljakasveista, maissista, vehnästä tai ruismaltaasta. Viskiä jossa on vähintään 51% ruismallasta kutsutaan Rye Whiskyksi. Ruismallas antaa viskille pippurimaisen maun. Kanadalaisissa viskeissä voi olla muitakin makuaineita mikä ei ole sallittu muiden viskien valmistuksessa lainsäädännön takia, Kanadassa käytetään mm. vaahterasiirappia, jolloin sitä kutsutaan Maple Whiskyksi. Kanadalaisia viskejä kypsytetään vähintään kolme vuotta ja sen valmistusvaiheet ovat hyvin samanlaiset kuin muillakin viskeillä. Kaikki kanadalaiset viskit ovat sekoiteviskejä ja ovat maultaan hyvin pehmeitä ja kevyitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti