maanantai 21. maaliskuuta 2016

Viskit

Skotlantilaiset viskit

Viski on väkevä alkoholijuoma joka on valmistettu viljasta. Sitä anniskellaan 4 senttilitraa kerrallaan sellaisenaan tai jäiden kera pienestä matalasta lasista, on the rocks ja juomasekoituksissa joista tunnetuin on viskikola. Monien mielestä jäät kuitenkin pilaavat viskin aromit ja tekee niistä katkeran makuisia. Usein viski juodaan myös soodaveden tai oluen kanssa, joskus myös oluen seassa. Viskit tarjoillaan digestiivinä aterian jälkeen.

Kaikista maailmalla myydyistä viskeistä lähes puolet ovat  skotlantilaisia.  Suosituin niistä on blended-viski, joka on kahden eri viskityypin sekoitus, jyvä- ja mallasviskin.

Skotlaintilainen viski on täysin riippuvainen amerikkalaisesta viskistä, koska sen valmistukseen kelpaa vain sen kypsytykseen käytetyt tynnyrit, jotka käytön jälkeen lähetetään laivalla skotlantiin.






Mallasviski

Valmistetaan pelkästään mallastetusta ohrasta. Se tislataan kahdesti pannutislauskattilassa. Mallasviskiä kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kolme vuotta.

Ohra mallastetaan kastelemalla vilja kuumalla vedellä kunnes se alkaa itää. Itäminen keskeytetään kuivaamalla ohra. Kuivatuksen jälkeen jotkut maltaat paahdetaan turveuuneissa, jossa ne saavat erilaisia värejä ja paahtuneita, savuisia makuja. Kuivatuksen jälkeen vilja murskataan jauheeksi, joka mäskätään kuuman veden kanssa. Näin viljasta saadaan erotettua käymiskelpoiset sokerit. Käyttämisvaiheessa kuuma sokeripitoinen neste johdetaan jäähdyttimen kautta suuriin puisiin tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin sammioihin. Tämän jälkeen neste laitetaan käymään lisäämällä nesteeseen lisätään hiiva, jonka jälkeen neste tislataan. Skottilainen mallasviski tislataan yleensä kahteen kertaa, irlantilainen taas kolmesti. Kaksi kertaa tislattua nestettä, ei kuitenkaan vielä saa kutsua viskiksi, sillä suurin osa juomalle tyypillisestä ominaisuuksista, kuten mausta, tuoksusta ja väristä kehittyy vasta tynnyrikypsytyksen aikana.









Blended-viski

Blended-viskit ovat usean eri mallas ja jyväviskin sekoituksia. Mallasviskit erottavat blended viskeistä runsaamman makunsa ja hintansa puolesta
Blended-viskiksi kutsutaan viskiä, joka on useamman eri tislaamon viskien sekoite. Blended-viskiin voidaan käyttää sekä mallasviskiä että jyväviskiä. Lisäksi voidaan käyttää myös maissiviskiä.
Blended-viskeistä yritetään sekoittaa mahdollisimman tasapainoisen makuisia. Ne ovatkin yleensä yksinkertaisempia kuin moniulotteiset mallasviskit, tosin usein myös halvempia. Blended-viskejä tehdään ympäri maailmaa, ja ne kattavatkin yli 90 % koko maailman viskintuotannosta. Tunnetuimmat tulevat kuitenkin Skotlannista.


Jyväviski

Jyväviskiä valmistettaessa maltaan joukkoon voidaan sekoittaa myös mallastamatonta viljaa, ohran ja rukiin lisäksi käytetään maissia tai vehnää


 Jyväviski valmistetaan tehokkaammilla ja moderneimmilla menetelmillä ja sen maku on yleensä puhtaampi ja neutraalimpi kuin mallasviskin. Myöskään vaatimukset jyväviskiin käytettävistä raakaaineista eivät ole yhtä tiukat kun mallasviskien kohdalla, joihin voi säädösten mukaan käyttää vain mallastettua ohraa. Jyväviskin valmistuksessa käytetään yleensä vehnää tai maissia yhdessä pienen mallastetun ohramäärän kanssa. 





Etikettimerkinnät



Single malt -viski on sekoitettu saman tislaamon monesta ei tynnyristä tasalaatuisuuden säilyttämiseksi. Etiketissä mainittu ikä tarkoittaa käytettyjen viskien vähimmäikää. 







Vatted malt/pure malt -nimitys tarkoitaa, että eri tislaamoiden viskejä on sekoitettu 

keskenään. 





Single cask malt -viski on valmistettu yhden tislaamon yhden tynnyrin viskeistä ja se on yleensä tynnyrivahvuista eli noin 60 prosenttia.Sekoiteviskit (blended whisky) ovat useiden mallasviskien ja viljaviskien sekoituksia










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti