maanantai 25. tammikuuta 2016

Väkevien alkoholien ryhmittely

Brandyt

Brandy on yleisnimitys kypsytetystä viinitisleestä tehdyille alkoholijuomille. Viinin lisäksi brandyä voidaan valmistaa pomacesta eli viinirypäleiden puristusjätteestä tai käyneestä hedelmämehusta.



Konjakki


Konjakki on valkoviinistä tislattua rypäleviinaa. Konjakin laadun voi päätellä sen kypsymisajasta. Suositaan juotavaksi suklaan ja kahvin kanssa. Konjakki nautitaan tulppaanin muotoisesta aromilasista, että sen aromit säilyvät ja kulkevat suoraan nenään juotaesssa, muuten höyryjä olisi vaikea haistaa. Konjakkia voidaan nauttia sellaisenaan tai juomasekoituksissa. Esimerkiksi French Coffee


Konjakkien merkinnät:

Konjakkien laatuluokitus perustuu käytettyjen konjakkien ikään. Koska konjakit ovat yleensä sekoituksia, sekoituksen nuorin konjakki määrää luokituksen.


VS, vähintään kaksivuotta kypsytetty, helmäinen ja kepeä. Tarjoillaan avec-juomana tai drinkkisekoituksissa.

VSOP, kypsytetään vähintään neljä vuotta, ne ovat heldemäisiä, mausteisia ja vaniljaisia. Tarjoillaan avec-juomana tai digestiivinä aterian jälkeen.

XO, vähintään kuusi vuotta kypsytettyjä, ne ovat kuivatun hedelmäisiä ja aromikkaita. Tarjoillaan aterian jälkeen tai avec-juomana.

MUUT KONJAKIT, kolmiportaisen ikäluokittelun ulkopuolelle jäävät konjakit.



Armanjakki

Rypälebramdy, eli armanjakki on tuotenimisuojattu samoin kun konjakki ja samppanja. Valmistuksessa käytetään usein samoja rypälelajikkeita kuin konjakin teossa. Tärkein ero konjakkiin verrattuna on tislaustapa, armanjakki tislataan jatkuvalla tislauksella, kolonnitislauslaitteessa. Lopputulos runsasmakuinen ja pyöreä. Samat laatumerkinnät kuin konjakissa, VS, VSOP ja XO, mutta kypsytys ajat ovat usein pidempiä kuin konjakissa. Armanjakista esiintyy myös vuosikertapullotuksia, mikä on harvinaista väkevien alkoholijuomien kohdalla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti