tiistai 19. tammikuuta 2016

Väkevien alkoholien ryhmittely

Calvados

Calvados eli omenabrandy. Calvados on ranskalainen omena- tai päärynäsiideristä pannutislauksella valmistettu alkoholijuoma. Calvados kypsyy pitkään ja on valmista kun se on kultaisen väristä. Calvadosin vanhetessa sen väri muuttuu enemmän kultaisemmaksi ja ruskeammaksi. Myös aromi muuttuu enemmän brandyn makuiseksi. Sen on tarkoitus herättää ruokahalua, joten sitä voi nauttia huoneenlämpöisenä aperitiivina tai aterioiden välillä aromi- tai tulppaanilasista vesilasin kanssa. Calvadosia voidaan tarjoilla myös juomasekoituksissa ja kahvin kera. Esimerkiksi Calvados sour.


Luokitus

FINE, nuorin tisle on vähintään 2-vuotias

VIEUX/ RESERVE, nuorin tisle on vähintään 3-vuotias

VO/ VSOP/ VIELLE RESERVE, nuorin tisle vähintään 4-vuotias

NAPOLEON/ HORS D'AGE/ AGE INCONNU, nuorin tisle vähintään 6-vuotias



Tequila

Meksikolainen väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla tequila-avaage-kasvista. Ulkomaalaiset nauttivat Tequilan shotteina suolan ja limen tai sitruuna lohkon kanssa, perinteisesti se juodaan kuitenkin snapsina. Tequilat jaetaan eri ryhmiin mistä voidaan päätellä miten se on valmistettu ja maustettu tai kuinka pitkään sitä on kypsytetty.


Tequilatyypit

BLANCO, vaalea, nuori, ne ovat voimakkaita ja värikkäitä. Pullotetaan 2-3 kuukauden kypsytyksen jälkeen.

ORO, GOLD, kultainenväri, joka syntyy pidemmästä tammiastiakypsytyksestä. Maku on vähän pehmennyt.

REPOSADO, levännyt, sitä kypsytetää kahdesta kuuteen kuukauteen tammitynnyrissä, jolloin sen maku pehmenee.

ANEJO, vanhennettu, vanhennusaika on vähintään yksi vuosi, mutta ei yli kolmea vuotta tammitynnyresissä ennen pullotusta. Tämä on kallein valmistaa ja luonnollisesti hinnaltaan arvokkainta.

Tequilan valmistusta säätelevät NORMA-säädökset. Tequilan on oltava ainakin 38 tilavuusprosenttia vahvaa ja laillisesti valmistetun tequilapullon etiketissä tulee olla kirjainyhdistelmä ja rekisterinumero. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti