maanantai 9. toukokuuta 2016

Katkerot

Katkerot ovat yrteillä, juurilla ja kuorilla maustettuja alkoholipitoisia juomia. Ne maistuvat yleensä voimakkaan karvaalta. Alkoholipitoisuus vaihetelee 20 ja 40 tilavuusprosentin välillä. Katkeroita käytetään ruokaryyppynä ja usein myös drinkeissä. Katkerot valmistetaan sekoittamalla vesi, alkoholi, mausteuutteet ja -tisleet, lisätään haluttavat väriaineet ja sokerisiirappi. Sekoitusta kypsytetään, tämän jälkeen se kirkastetaan, suodatetaan ja pullotetaan. 


Grogikatkerot


Grogikatkerot ovat miedommin maustettuja makeita seurustelujuomia, joissa alkoholiakin on vähemmä. Näissä katkeroissa voi olla myös hedelmämausteita tai vermuttien makuaineita. Niitä tarjoillaan useimmiten sellaisenaan jäiden kera tai pidennettynä soodalla tai tuoremehuilla. Tunnetuimpia merkkejä ovat Campari ja Champion. Campari on helakanpunainen ja maultaan täyteläinen, makea, voimakkaan katkeroinen ja pomeranssinen. Alkoholipitoisuus on 21 tilavuusprosenttia. 


Mahakatkerot



Mahakatkerot ovat yleensä melko kuivia, runsaasti alkoholia sisältäviä ja erittäin voimakkaasti maustettuja. Nautitaan jäiden kera tai juomasekoituksissa. Alkoholipitoisuus 35-45 tilavuusprosenttia. Tarjoillaan huoneenlämpöisenä snapsina.


Maustekatkerot


Maustekatkeroita lähinnä käytetään ainoastaa juomasekoitusten mausteina, koska ne ovat erittäin mausteisia. Tunnetuin maustekatkero on Angostura Aromatic Bitters. Amgostura on rommipohjainen, väriltään kellertävän punaruskea. Pääraaka-aineena on käytetty katkeron juurta,muut ainesosat ja niiden määrät ovat salattuja.  

sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Myydyimmät juomasekoitukset työssäoppimispaikalla

Myydyimmät juomasekoitukset

Myydyin juomasekoitus on valkovenäläinen. Siihen tulee jäitä, 2cl kahvilikööriä ja loput maitoa, usein liköörin lisäksi laitetaan myös vodkaa. Valmistetaan sekoittamalla. Nimi tulee englantilaisesta drinkistä ''Black Russian'', johon tulee vodkaa, kahviliköriä ja jäitä. Juomaa pidentämällä, eli lisäämällä maitoa syntyy valkovenäläinen. 

Toiseksi myydyin juomasekoitus on rommitoti. Rommitotiin tulee kuumaa vettä, 4cl tummaa rommia, sitruunan viipale ja sokeria asiakkaan maun mukaan. Asiakkaalle viedään lasillinen kuuma vettä, johon hän itse lisää sitruunan, rommin ja sokeria.

Gin tonic on kolmanneksi suosituin juomasekoitus. Se sisältää 4cl giniä ja tonicvettä. Juoma on peräisin brittiäisestä Intiasta, jossa tonicvettä käytettiin lääkinnällisiin tarkoituksiin malarian hoidossa. Tonicvesi sisälsi paljon kliiniä, joka teki siitä kitkerän makuista. Makua paranneltiin ginillä.

Myydyimmät väkevät alkoholijuomat työssäoppimispaikalla

Myydyimmät väkevät alkoholijuomat

Myydyin väkevä juoma on Jägermeister. Sen alkoholipitoisuus on 35 tilavuusprosenttia. Jägermeister valmistetaan 56:sta eri ainesosasta. Niistä tiedossa on vain noin 25, esimerkiksi inkivääri, kardemumma, sitruunankuori, lakritsi ja tähtianis. Maultaan se on keskitäyteläinen, lämmin,lakritsinen ja mausteinen. Jägermeister on saksalainen yrttilikööri. Se nautitaanuseimmiten huoneenlämpöisenä tai jääkylmänäshottina, voidaan käyttää myös juomasekoituksissa yleensä energiajuomien kanssa. Se on maailman suosituin likööri ja sitä myydään yli 60 maassa. Jägermeister valmistetaan uuttamalla, jonka jälkeen sitä kypsytetään noin vuoden ajan tammitynnyreissä. 

Toinen suosituimmista juomista on Jaloviina. Se on konjakista ja viljaviinasta valmistettu alkoholijuoma, kutsutaan myös leikatuksi konjakiksi. Jaloviinan valmistus aloitettiin Suomessa 1932. Juoma valmisetaan rypäletisleestä ja viljaviinasta. Valmistuksessa käytetään sokeriväriä värin parantamiseksi ja sokeria maun pehmentämiseksi. Jaloviinasta ainutlaatuisen tekee konjakin ja viinan sekoitus, näin ei muualla tehdä. Jaloviina jaetaan eri luokkiin sen mukaan kuinka paljon konjakkia juoma sisältää. Tähdet kertovat kuinka paljon konjakkia on. 
  Nollan täden Jaloviina valmistettiin heti sodan jälkeen, konjakkia lisättiin vain antamaan väriä. Yhden tähden jaloviinassa konjakkia on kolmasosa. Kahden tähden Jaloviinassa oli puolet konjakkia, tätä Jaloviinaa ei ole myynnissä. Kolmen tähden Jaloviinassa on kolme neljäsosaa konjakkia. On myös olemassa Jaloviina Extra, joka sisältää eniten konjakkia. Jaloviina on meripihkankeltaista ja maultaan lämmin, konjakkimainen ja hennon hunajainen. Jaloviinassa on 38 tilavuusprosenttia alkoholia. Jaloviina nautitaan huoneen lämpöisenä shottina ja se sopii myös juomasekoituksiin joista tunnetuin on Jallukola

Koskenkorva on yksi myydyimmistä tuotteista työssäoppimispaikalla. Koskenkorva on suomalainen vodka. Se on viljasta ja sokerista valmistettu kirkasviina. Alun perin valmistettu perunasta, nykyisin ohrastra. Maultaan se on pehmeä ja hennon viljainen. Koskenkorvan alkoholipitoisuun on 38 tilavuusprosenttia. Koskenkorvaa voi nauttia usealla tavalla, huoneenlämpöisenä tai jääkylmänä shottina sitä voidaan käyttää melkein jokaisessa juomasekoituksessa. 

Neljänneksi myydyin tuote on Beefeater London Dry Gin. Tämä on maailman myydyin ja palkituin brittiläinen kuiva gini, jota valmistetaan Lontoon sydämmessä. Juomassa on 40 tilavuusprosenttia alkoholia. Se valmistetaan tislaamalla viljasta ja katajanmarjoista. Katajanmarjat antavat sille sen ominaismaun. Juomaa myydään yli 40 maassa. Tämä gini on väritön, kuiva ja terävä, maultaan se on ginimausteinen, hennon sitruunan kuorinen ja kevyen korianterinen. Giniä nautitaan useimmiten juomasekoituksissa. 


Viidenneksi myydyin väkevä juoma on Brugalin Anejo rommi. Sisältää 38 tilavuusprosenttia alkoholia. Maultaan tämä rommi on pitkä, kuiva, tamminen, karamellinen ja meripihkainen. Brugalin rommi on Dominikaaniseseta tasavallasta kotoisin. Sitä on kypsytetty viisi vuotta savustetuissa tammitynnyreissä. Rommia käytetään paljon juomasekoituksissa. Tunnetuin juomasekoitus tummasta rommista on Cuba Libre. Se keksittiin noin vuonna 1900 Kuubassa, sodan aikana. Yhdysvaltalaiset sotilaat eivät pitäneet rommin mausta, he lisäsivät rommin sekaan paljon limen mehua peittääkseen sen maun ja lisäsivät sekaan vielä Coca Colaa. Näin syntyi Cuba Libre. 

perjantai 6. toukokuuta 2016

Myydyimmät miedot tuotteet työssäoppimispaikassa


Myydyimmät miedot alkoholijuomat


Myydyin mieto juoma on Koffin keskiolut hanasta. Tässä kolmosoluessa on alkoholia 4,5 tilavuusprosenttia. Koffin keskiolut on kansainvälisesti palkittu lager-olut. Olut on kevyesti humaloitu, keskivahva ja pehmeän makuinen. Väriltään olut on kullankeltainen ja kirkas. Vaahto on tiivis ja jälkimaku on hyvin puhdas. Olut sopii niin ruoka kuin seurustelujuomaksi. Käy hyvin esimerkiksi pizzan, makkaran, salaattien tai kalaruokien kanssa. Olutta käytetään hyvin usein myös ruuan laitossa, marinadeissa ja kastikkeissa.




Toiseksi myydyin mieto alkoholijuoma on talon valkoviini. Talon valkoviini on Stellenrustin Kleine Rust -viini. Viini on valmistettu suurimmaksi osaksi Chenin Blanc -rypälelajikkeesta, jota siinä on 80 prosenttia. Myös Sauvignon Blanc rypälettä on käytetty, sitä viinissä on 20 prosenttia. Rypäleet saadaan 5-15 vuotta vanhoista köynnöksistä korkealta Bottelary Hillsin tarhasta, Etelä-Afrikasta. Maaperä on hiekkainen ja siitä johtuen rypäleet kypsyvät nopeammin ja kadottavat jonkin verran hapokkuutta. Tätä on korjattu lisäämällä Sauvignon Blanc rypälettä, joka on kasvanut graniittisessa maaperässä, jotta saadaan lisää hapokkuutta. Alkoholipitoisuus juomassa on 13 tilavuusprosenttia. Väriltään tämä viini on vaalean oljenkeltainen. Tuoksultaan hedelmäinen ja raikas. Helposti lähestyttävä viini on maultaan hedelmäinen, kuiva ja tasapainoinen. Viinissä on pitkä jälkimaku, jossa hieno hapokkuus. Tämä viini sopii erinomaisesti kanan, kalkkunan, salaattien tai kasvisruokien kanssa.




Kolmanneksi myydyin juoma on Hartwallin long drink eli lonkero. Lonkeroa on valmistettu vuodesta 1952. Kotimaisia long drink-juomia alettiin valmistamaan Helsingin olympialaisia varten, jotta saataisiin tarjoiltua valmiita juomasekoituksia suurelle matkailijamäärälle ravintoloissa. Makuja oli kaksi, greippimehusta ja ginistä valmistettu ja jaloviinasta ja pommacista valmistettu. Lonkero valmistetaan samaan tapaan kuin virvoitusjuomat. Ylimääräisena vaiheena on alkoholin lisääminen joukkoon. Alun perin juomaa oli tarkoitus valmistaa ainoastaan olympialaisten ajan, mutta long drink sai suuren suosion Helsingissä, Suomi on vieläkin lonkeron suurin markkina-alue. Kyseisessä lonkerossa on 5,5 tilavuusprosenttia alkoholia.







torstai 28. huhtikuuta 2016

Liköörit

Liköörit ovat juomia, jotka eivät synny ilman sokeria, joissain likööreissä saattaa olla jopa puoli kiloa litraa kohden sokeria. Eli liköörit saattavat olla hyvinkin makeita. Juoman maustamiseen tarvitaan hedelmiä, marjoja, yrttejä, mausteita tai niistä saatuja uutteita, tisleitä tai eteerisiä öljyjä.

Liköörien valmistus

Liköörit valmistetaan sekoittamalla alkoholia, sokeria ja haluttua makuainetta yhteen.  Perusalkoholi jota voidaan liköörin valmistamisessa käyttää voi olla joko rommi, viski, brandy tai jokin maustamaton viina. Valmistamisessa käytettävät viinat antavat liköörille myös ominaismakunsa. Makeuttamisessa käytetään useimmiten ruokosokeria, mutta sen lisäksi tai sijaan voi käyttää hunjaa, vaahtera- tai tärkkelyssiirappia, kevytlikööreissä makeutta antamassa on fruktoosi. Sekoittamisen jälkeen usein parannellaan väriä ja lasketssn juoman alkoholipitoisuutta. Yleensä alkoholipitoisuus niissä on 15-55 tilavuusprosenttia.


Liköörien ryhmittely

Liköörit jaetaan niille makua antavan raaka-aineen mukaan ryhmiin


1. marja- ja hedelmäliköörit

Maustettu hedelmistä ja marjoista saaduilla mehuilla ja uutteilla. Alkoholipitoisuus näissä likööreissä on alhainen, 15-25 tilavuusprosenttia, koska marjojen aromit peittyisivät jos alkoholia olisi paljon. Marjat ovat usein hyvin happamia, minkä takia nämä liköörit ovat hyvin sokeripitoisia. Suomen tunnetuimpi marjalikööreitä on Lignell&Piispanen Lakkalikööri.





2. sitrusliköörit

Nämä liköörit on maustettu sitrushedelmistä saaduista uutteista ja mehuista. Sitrushedelmiä ovat appelsiini, greippi, lime, sitruuna ja mandariini. Näissä likööreissä on usein korkea alkoholipitoisuus.





3. yrtti- ja mausteliköörit

Yrtti- ja mausteliköörien maustamisessa käytetään erilaisia maustekasveja ja niistä saatuja tisleitä ja uutteita. Ne maustetaan joko yhdellä mausteella, joka usein antaan nimen liköörille. Voidaan myös käyttää useampaa yrttiä tai maustetta. Usein käytettyjä makuaineita ovat manteli, tee, kahvi, kerdemumma, fenkoli, anis, vanilja, tilli, salvia, timjami, kirveli, basilika, muskotti ja meirami.





4. punssi sekä fantasia- ja emulsioliköörit

Punssi on makeahko likööri, joka on maustettu arrakilla. Punssi valmistetaan sekoittamalla arrakkia, vettä, sokeria ja sitruunamehua. Tarjoillaan kylmänä kahvin kera tai kylmänä ja lämpimänä hernekeiton kanssa.
  Fantasialikööreistä yksi tunnetuimmista on Parfait Amour, fantasiliköreiksi luokitellaan epätavallisimmat liköörit. Parfait Amour valmistetaan kukka uutteiden sekoituksesta. Fantasialiköörit sopivat hyvin juomasekoituksiin.
 Emulsiolikööreihin voidaan sokerin ja makuaineiden lisäksi lisätä kananmunaa, kookosrasvaa tai kermaa. Nämä liköörit ovat usein rakenteeltaan jäykkäjuoksuisia ja melko paksuja. Tunnetuin kermaa sisältävä emulsiolikööri on Bailey's Irish Cream -likööri.


Rommit

Rommi on sokeriruo'osta valmistettu väkevä alkoholijuoma. Niitä valmistetaan etenkin Karibianmeren alueilla, koska sokeriruoko kasvaa siellä erityisen hyvin. Rommit on jaettu kahteen pääluokkaan, sen mukaan onko rommi valmistettu sokeriruo'on melassista vai sen mehusta. Sen alkoholipitoisuus on tyypillisesti noin 40 tilavuusprosenttia, joissain rommeissa tilavuusprosentti voi olla jopa 75.


Rommin valmistus


Sokerin valmistuksessa huomattiin, että jäljelle jäänyt melassi saatiin käymään, jonka jälkeen se tislattiin ja syntyi rommi. 

Vaaleat rommit ovat kolonnitislattuja ja tummat ovat pannutislattuja. Monet tummat rommit saattavat olla kolonni ja pannutislattujen sekoituksia tai pelkästään kolonnitislattuja ja värjättyjä poltetulla sokerilla. Vaaleista rommeista kypsennyksen aikana syntynyt väri poistetaan hiilellä.

Vaalean rommin annetaan käydä 4-36 tuntia, kun taas tummat saavat käydä 1-12 vuorokautta.

Rommista löytyy myös tumman ja vaalean välimuoto, jota kutsutaan kultaiseksi rommiksi.

Vaaleita rommeja ei tislauksen jälkeen kauaa ikäännytetä, yleensä muutamasta kuukaudesta vuoteen. Parhaimpi tummia rommeja kypsytetään jopa 12vuotta, vain poikkeustapauksissa pidempään.

Maailmanmarkkinoita hallitsevat vaaleat kevyet rommit joista Tunnetuinpia vaalea rommeja ovat Bacardi ja Habana Club.

Tunnetuimpia tummia rommeja ovat Captain Morgan ja Rhum Martinique.


Rommin tarjoilu


Vaaleita kevyitä rommeja käytetään usein juomasekoituksissa, koska maku on sopivan mieto tai ne nautitaan colalla ja jäillä pidennettynä, tätä juomaa kutsutaan rommikolaksi. Yksi tunnetuista juomasekoituksista johon vaaleaa rommia käytetään on Cuba Libre, johon tulee colan ja jäiden lisäksi sitruunamehua ja sitruunan siivu. Joitan rommeja suositellaan nautittavaksi huoneenlämpöisenä aromilasista. Tummaa rommia tarjoillaan Suomessa rommitotina, eli asiakkaalle annetaan rommia shottilasissa ja kuumaa vettä totimukista, sokeria ja sitruunan siivu. Tummaa rommia voi sekoittaa myös kuumaan kaakaoon tai käyttää ruuanlaitossa, esim. leivonnassa ja liekityksessä.


Rommia käytetään usein juomasekoituksissa. Tummasta rommista yksi suosituimmista on Rommitoti, siihen tulee kuumaa vettä, rommia ja oman maun mukaan sitruunaa ja sokeria.
Vaaleaa rommia käytetään esimerkiksi Cuba Libre- juomassa, johon tulee colaa, rommia ja limeä.

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Viskit

Irlantilaiset viskit

Irlantilainen viski valmistetaan ohrasta ja viljasta, joka voi olla mallastettua että mallastamatonta. Erona skotlantilaiseen viskiin on, että kuivattaessa vilja ei ole tekemisissä savun kanssa, vaan se on erillisessä sammioissa, joissa kuivaminen tapahtuu. Irlannissa viski tislataan yleensä kolme kertaa, kun taas skotlantilaiset tislataan normaalisti vain kahdesti. Kolmas tislauskerta tekee viskistä pehmeämmän makuisen. Irlannissa mallastuksen yhteydessä ei viljaa yleensä kuivata polttoturveuunissa, joten niitä viskejä ei tunnista savunmausta.


Tunnetuimpia irlantilaisia viskejä ovat Jameson ja Bushmills.








Amerikkalainen viski


Bourbon on tunnetuin amerikkalainen viskilaatu, jonka raaka-aineista vähintään 51% on maissia. Se valmistetaan ja kypsytetään samalla tavalla kuin muutkin viskit. Bourbon viskit kypsytetään uusissa tammitynnyreissä ja se kypsyy jopa neljässä vuodessa. Sille ei ole määrätty tiettyä tuotantoaluetta, jossa sitä saisi valmistaa, vaan sitä voi valmistaa missä vain USA:ssa.

Uusista tynnyreistä tulevan makeuden sekä maissin hedelmäisyyden yhdistelmä tekee siitä loistavan pohjan juomasekoituksiin, esim  Whiskey Sour ja Old Fashioned.







Kanadalainen viski


Kanadalainen viski valmistetaan ainoastaan viljakasveista, maissista, vehnästä tai ruismaltaasta. Viskiä jossa on vähintään 51% ruismallasta kutsutaan Rye Whiskyksi. Ruismallas antaa viskille pippurimaisen maun. Kanadalaisissa viskeissä voi olla muitakin makuaineita mikä ei ole sallittu muiden viskien valmistuksessa lainsäädännön takia, Kanadassa käytetään mm. vaahterasiirappia, jolloin sitä kutsutaan Maple Whiskyksi. Kanadalaisia viskejä kypsytetään vähintään kolme vuotta ja sen valmistusvaiheet ovat hyvin samanlaiset kuin muillakin viskeillä. Kaikki kanadalaiset viskit ovat sekoiteviskejä ja ovat maultaan hyvin pehmeitä ja kevyitä.




Viskit

Skotlantilaiset viskit

Viski on väkevä alkoholijuoma joka on valmistettu viljasta. Sitä anniskellaan 4 senttilitraa kerrallaan sellaisenaan tai jäiden kera pienestä matalasta lasista, on the rocks ja juomasekoituksissa joista tunnetuin on viskikola. Monien mielestä jäät kuitenkin pilaavat viskin aromit ja tekee niistä katkeran makuisia. Usein viski juodaan myös soodaveden tai oluen kanssa, joskus myös oluen seassa. Viskit tarjoillaan digestiivinä aterian jälkeen.

Kaikista maailmalla myydyistä viskeistä lähes puolet ovat  skotlantilaisia.  Suosituin niistä on blended-viski, joka on kahden eri viskityypin sekoitus, jyvä- ja mallasviskin.

Skotlaintilainen viski on täysin riippuvainen amerikkalaisesta viskistä, koska sen valmistukseen kelpaa vain sen kypsytykseen käytetyt tynnyrit, jotka käytön jälkeen lähetetään laivalla skotlantiin.






Mallasviski

Valmistetaan pelkästään mallastetusta ohrasta. Se tislataan kahdesti pannutislauskattilassa. Mallasviskiä kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kolme vuotta.

Ohra mallastetaan kastelemalla vilja kuumalla vedellä kunnes se alkaa itää. Itäminen keskeytetään kuivaamalla ohra. Kuivatuksen jälkeen jotkut maltaat paahdetaan turveuuneissa, jossa ne saavat erilaisia värejä ja paahtuneita, savuisia makuja. Kuivatuksen jälkeen vilja murskataan jauheeksi, joka mäskätään kuuman veden kanssa. Näin viljasta saadaan erotettua käymiskelpoiset sokerit. Käyttämisvaiheessa kuuma sokeripitoinen neste johdetaan jäähdyttimen kautta suuriin puisiin tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin sammioihin. Tämän jälkeen neste laitetaan käymään lisäämällä nesteeseen lisätään hiiva, jonka jälkeen neste tislataan. Skottilainen mallasviski tislataan yleensä kahteen kertaa, irlantilainen taas kolmesti. Kaksi kertaa tislattua nestettä, ei kuitenkaan vielä saa kutsua viskiksi, sillä suurin osa juomalle tyypillisestä ominaisuuksista, kuten mausta, tuoksusta ja väristä kehittyy vasta tynnyrikypsytyksen aikana.









Blended-viski

Blended-viskit ovat usean eri mallas ja jyväviskin sekoituksia. Mallasviskit erottavat blended viskeistä runsaamman makunsa ja hintansa puolesta
Blended-viskiksi kutsutaan viskiä, joka on useamman eri tislaamon viskien sekoite. Blended-viskiin voidaan käyttää sekä mallasviskiä että jyväviskiä. Lisäksi voidaan käyttää myös maissiviskiä.
Blended-viskeistä yritetään sekoittaa mahdollisimman tasapainoisen makuisia. Ne ovatkin yleensä yksinkertaisempia kuin moniulotteiset mallasviskit, tosin usein myös halvempia. Blended-viskejä tehdään ympäri maailmaa, ja ne kattavatkin yli 90 % koko maailman viskintuotannosta. Tunnetuimmat tulevat kuitenkin Skotlannista.


Jyväviski

Jyväviskiä valmistettaessa maltaan joukkoon voidaan sekoittaa myös mallastamatonta viljaa, ohran ja rukiin lisäksi käytetään maissia tai vehnää


 Jyväviski valmistetaan tehokkaammilla ja moderneimmilla menetelmillä ja sen maku on yleensä puhtaampi ja neutraalimpi kuin mallasviskin. Myöskään vaatimukset jyväviskiin käytettävistä raakaaineista eivät ole yhtä tiukat kun mallasviskien kohdalla, joihin voi säädösten mukaan käyttää vain mallastettua ohraa. Jyväviskin valmistuksessa käytetään yleensä vehnää tai maissia yhdessä pienen mallastetun ohramäärän kanssa. 





Etikettimerkinnät



Single malt -viski on sekoitettu saman tislaamon monesta ei tynnyristä tasalaatuisuuden säilyttämiseksi. Etiketissä mainittu ikä tarkoittaa käytettyjen viskien vähimmäikää. 







Vatted malt/pure malt -nimitys tarkoitaa, että eri tislaamoiden viskejä on sekoitettu 

keskenään. 





Single cask malt -viski on valmistettu yhden tislaamon yhden tynnyrin viskeistä ja se on yleensä tynnyrivahvuista eli noin 60 prosenttia.Sekoiteviskit (blended whisky) ovat useiden mallasviskien ja viljaviskien sekoituksia










maanantai 25. tammikuuta 2016

Väkevien alkoholien ryhmittely

Brandyt

Brandy on yleisnimitys kypsytetystä viinitisleestä tehdyille alkoholijuomille. Viinin lisäksi brandyä voidaan valmistaa pomacesta eli viinirypäleiden puristusjätteestä tai käyneestä hedelmämehusta.



Konjakki


Konjakki on valkoviinistä tislattua rypäleviinaa. Konjakin laadun voi päätellä sen kypsymisajasta. Suositaan juotavaksi suklaan ja kahvin kanssa. Konjakki nautitaan tulppaanin muotoisesta aromilasista, että sen aromit säilyvät ja kulkevat suoraan nenään juotaesssa, muuten höyryjä olisi vaikea haistaa. Konjakkia voidaan nauttia sellaisenaan tai juomasekoituksissa. Esimerkiksi French Coffee


Konjakkien merkinnät:

Konjakkien laatuluokitus perustuu käytettyjen konjakkien ikään. Koska konjakit ovat yleensä sekoituksia, sekoituksen nuorin konjakki määrää luokituksen.


VS, vähintään kaksivuotta kypsytetty, helmäinen ja kepeä. Tarjoillaan avec-juomana tai drinkkisekoituksissa.

VSOP, kypsytetään vähintään neljä vuotta, ne ovat heldemäisiä, mausteisia ja vaniljaisia. Tarjoillaan avec-juomana tai digestiivinä aterian jälkeen.

XO, vähintään kuusi vuotta kypsytettyjä, ne ovat kuivatun hedelmäisiä ja aromikkaita. Tarjoillaan aterian jälkeen tai avec-juomana.

MUUT KONJAKIT, kolmiportaisen ikäluokittelun ulkopuolelle jäävät konjakit.



Armanjakki

Rypälebramdy, eli armanjakki on tuotenimisuojattu samoin kun konjakki ja samppanja. Valmistuksessa käytetään usein samoja rypälelajikkeita kuin konjakin teossa. Tärkein ero konjakkiin verrattuna on tislaustapa, armanjakki tislataan jatkuvalla tislauksella, kolonnitislauslaitteessa. Lopputulos runsasmakuinen ja pyöreä. Samat laatumerkinnät kuin konjakissa, VS, VSOP ja XO, mutta kypsytys ajat ovat usein pidempiä kuin konjakissa. Armanjakista esiintyy myös vuosikertapullotuksia, mikä on harvinaista väkevien alkoholijuomien kohdalla.





tiistai 19. tammikuuta 2016

Väkevien alkoholien ryhmittely

Calvados

Calvados eli omenabrandy. Calvados on ranskalainen omena- tai päärynäsiideristä pannutislauksella valmistettu alkoholijuoma. Calvados kypsyy pitkään ja on valmista kun se on kultaisen väristä. Calvadosin vanhetessa sen väri muuttuu enemmän kultaisemmaksi ja ruskeammaksi. Myös aromi muuttuu enemmän brandyn makuiseksi. Sen on tarkoitus herättää ruokahalua, joten sitä voi nauttia huoneenlämpöisenä aperitiivina tai aterioiden välillä aromi- tai tulppaanilasista vesilasin kanssa. Calvadosia voidaan tarjoilla myös juomasekoituksissa ja kahvin kera. Esimerkiksi Calvados sour.


Luokitus

FINE, nuorin tisle on vähintään 2-vuotias

VIEUX/ RESERVE, nuorin tisle on vähintään 3-vuotias

VO/ VSOP/ VIELLE RESERVE, nuorin tisle vähintään 4-vuotias

NAPOLEON/ HORS D'AGE/ AGE INCONNU, nuorin tisle vähintään 6-vuotias



Tequila

Meksikolainen väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla tequila-avaage-kasvista. Ulkomaalaiset nauttivat Tequilan shotteina suolan ja limen tai sitruuna lohkon kanssa, perinteisesti se juodaan kuitenkin snapsina. Tequilat jaetaan eri ryhmiin mistä voidaan päätellä miten se on valmistettu ja maustettu tai kuinka pitkään sitä on kypsytetty.


Tequilatyypit

BLANCO, vaalea, nuori, ne ovat voimakkaita ja värikkäitä. Pullotetaan 2-3 kuukauden kypsytyksen jälkeen.

ORO, GOLD, kultainenväri, joka syntyy pidemmästä tammiastiakypsytyksestä. Maku on vähän pehmennyt.

REPOSADO, levännyt, sitä kypsytetää kahdesta kuuteen kuukauteen tammitynnyrissä, jolloin sen maku pehmenee.

ANEJO, vanhennettu, vanhennusaika on vähintään yksi vuosi, mutta ei yli kolmea vuotta tammitynnyresissä ennen pullotusta. Tämä on kallein valmistaa ja luonnollisesti hinnaltaan arvokkainta.

Tequilan valmistusta säätelevät NORMA-säädökset. Tequilan on oltava ainakin 38 tilavuusprosenttia vahvaa ja laillisesti valmistetun tequilapullon etiketissä tulee olla kirjainyhdistelmä ja rekisterinumero. 









Väkevien alkoholien ryhmittely


Maustamattomat viinat

Maustamattomat viinat ovat värittömiä ja neutraalin makuisia puhtaan alkoholin vesiliuoksia. Makuerot tulevat lähinnä tislaustavoista sekä sokeri- ja alkoholipitoisuudesta.  
Maustamattomiin viinoihin kuuluvat vodkat. Vodkasta on olemassa myös maustettuja versioita, esimerkiksi Finlandia Lime ja Finlandia Mango.

Ginit


Ginit on valmistettu tislaamalla viljasta ja katajanmarjoista Sitä tarjoillaan snapsina tai juomasekoituksissa. Esimerkiksi Gin tonic, eli juomasekoitus jossa on tonic-vettä ja giniä. Juoma valmistetaan sekoittamalla.





Akvaviitit

Pohjoismainen väkevä alkoholijuoma, joka valmistetaan joko perunasta tai viljasta. Akvaviitti on väriltään kirkasta tai kullankeltaista. Mausteina juoman valmistuksessa käytetään kuminaa, kardemummaa, anista, fenkolia, vaniljaa, korianteria, sitruunan kuorta tai lakritsia. EU:ssa mausteena voidaan käyttää myös tilliä. Nautitaan jääkaappikylmänä snapsina joulun aikaa.

Anisviinat

Anisviinoja valmistetaan lähinnä Välimeren alueilla. Se maustetaan aniksella, minkä voi jo nimestä päätellä. Juomat voivat olla makeita tai kuivia, vahvoja tai mietoja, tämä johtuu juoman valmistustavasta, joskus niihin lisätään jopa sokeria. Anisviinaa voi valmistaa tislaamalla tai liottamalla mausteet neutraalissa alkoholissa. Juoma on väriltään kirkas tai kellertävä. Tarjoillaan usein veden kanssa. 


Grappa

Italialainen viina, joka valmistetaan viinin puristusjäämistä eli mäskistä. Grappan maku saadaan erillaiseksi käyttämällä eri laatuisia ja tyyppisiä viinirypäleitä. Grappa valmistetaan tislaamalla. Sitä käytetään pääasiallisesti jälkiruokajuomana.



maanantai 11. tammikuuta 2016

Väkevien alkoholien valmistustavat

  Väkevien alkoholijuomien makuun vaikuttavat raaka-aineet ja niiden laatu, tislausmenetelmä, sekoittaminen, mausteet, kypsyys ja suodatus.

  Väkeviä alkoholijuomia voidaan valmistaa viinistä, perunoista, eri hedelmistä, kaktuksesta, melassista tai viljoista

   Ne valmistetaan tislaamalla ja siihen voidaan käyttää joko pannu- tai kolonnitislausta.

      Pannutislauksessa käytettävässä pannussa on ylöspäin suljettu kapeneva kattila, johon höyry kerääntyy sitä lämmittäessä. Ylhäältä lähtee putki jota jäädytetään, että höyry muuttuu takaisin nesteeksi samalla siirtyen toiseen astiaan. Alkoholi pitää tislata kahteen kertaan, jos alkoholipitoisuus halutaan noin 60:ksi prosentiksi. Kun tisle on valmis sitä laimennetaan juomaväkevyyteen lisäämällä siihen vettä.


      Toinen tapa tislauksessa on kolonnitislaus, jolla voi tislata koko ajan tasaisena virtana. Tässä laitteessa on kaksi säiliötä, joista toisessa on kerroksia jonka läpi höyry kulkee ylöspäin ja raaka-aine valuu alas. Höyryyntynyt alkoholi siirtyy toiseen putkeen jossa tiivistyy nesteeksi. Kolonnitislaus on edullisempaa ja nopeampaa kuin pannutislaus, koska tisleestä tulee hyvin puhdas ja alkoholipitoisuus kasvaa suureksi. Myös raaka-aineen ominaismaut häviävät.